11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Честваме 130 години от рождението на големия пловдивски архитект Христо Пеев

Общински институт „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, в партньорство с Държавен архив – Пловдив и Народна библиотека „Иван Вазов“- Пловдив се обединяват за едно знаменателно честване – 130 години от рождението на архитект Христо Пеев. Ще покажат на пловдивчани и гостите на града обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“ – своеобразен поклон към паметта и делото на бележития пловдивски архитект. Идеята е да се представи документален разказ за личността на арх.Пеев, чиято изследователска и творческа дейност е оставила трайни следи в облика на Пловдив и региона, както и в архитектурната памет на България.

Откриването е на 31 март от 18:00 ч. на площад „Римски стадион“. Изложбата се реализира с финансовата подкрепа на Холдинг КЦМ 2000.

Инициаторите на честването са подготвили освен тази изложба и още няколко събития, които ще се случат през април. Сред тях са архитектурни обиколки на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев, беседа, посветена на живота и делото му и още една любопитна изложба с десетки архивни документи и снимки, авторски рисунки, проекти и много други автентични материали.

На 1 април 1969 година е създадено Управление „Старинен Пловдив“ (днес Общински институт), а на 18 април се чества Международният ден за опазване на паметниците на културата, затова инициаторите са избрали април като най-подходящ месец, в който обществеността да си спомни с благодарност за човека, на когото дължим опазването на възрожденските къщи в Пловдив.

ИСТОРИЧЕСКАТА ПАМЕТ

През 1924 година арх. Христо Пеев се установява в подножието на Таксимтепе. Няколко години по-късно започва да проучва старите възрожденски къщи, прави архитектурни заснемания, събира сведения за обитателите на сградите. Плод на неговите дългогодишни изследвания е капиталният труд “Пловдивската къща през епохата на Възраждането”. Благодарение на събрания от архитект Христо Пеев материал, много забележителни сгради са възстановени в първоначалния си вид, „възкръсват” и къщи, разрушени преди години. Това е времето, в което много от старите къщи са в лошо състояние, разпадат се или умишлено се събарят за ново строителство. И до днес книгата му за възрожденските къщи е енциклопедия, ползвана от архитекти, реставратори и строители.

Освен проучвател, Христо Пеев е и продуктивен архитект, автор на стотици сгради в Пловдив и околността. Неговото архитектурно творчество като че ли остава в сянката на трудове му с проучвания. Обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“ е опит да се осветлят много от тези сгради – прекрасни модерни проекти от 20-те, 30-те и 40-те години на миналия век, пропити от най-актуалните тенденции на архитектурата на модернизма. Изчистени от орнаменти фасади, плоски покриви-тераси, функционално разпределение – всичко това е част от запазения знак на арх. Христо Пеев, но за съжаление в наши дни сградното му творчество нерядко има съдбата на възрожденските къщи по негово време: неглижирано, събаряно за ново строителство, преобразувано по неподходящ начин.

ПРОГРАМАТА

-📌 31 март, 18:00 часа, на пл. „Римски стадион“ – откриване на обзорната изложба „Христо Пеев: изследователят, архитектът, човекът“

-📌 31 март – Архитектурна обиколка на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев в кв. „Капана“ (начало – непосредствено след откриване на изложбата)

-📌 7 април – Беседа, посветена на живота и архитектурното творчество на архитект Христо Пеев

-📌 21 април, 18:00 часа – Архитектурна обиколка на сгради, проектирани от арх. Христо Пеев около Цар Симеоновата градина (пред НУМТИ „Добрин Петков”, ул. „Кръстю Пастухов” №8)

-📌 28 април, 18:00 часа, в Данчова къща на ул. „Арх. Христо Пеев“ №2А – откриване на изложба, посветена на живота на архитект Христо Пеев с архивни документи и снимки, авторски рисунки, проекти и други автентични материали.

ОИ „Старинен Пловдив“, Фондация „Български архитектурен модернизъм“, ДА- Пловдив и НБ „Иван Вазов“-Пловдив изказват благодарност за съдействието на семейство Веска и Боян Илиеви – наследници на арх. Христо Пеев.

Related Articles

Пускат обществената поръчка за изпълнител на новата библиотека на Варна

Открива се процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител на новата Градска библиотека на Варна, информират от администрацията. Актуализирана е количествено-стойностната...

До 15-и май започва ремонтът на Дюлинския проход

До 15-и май ще започне ремонтът на 34 км от III-906 през Дюлинския проход. Трасето, което ще се рехабилитира, е между с. Старо Оряхово...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ