17 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Център “Кристо и Жан-Клод” Габрово с дискусия в българския павилион във Венеция

На 1 юли от 18:00 часа в двора на българския павилион във Венецианското биенале ще се състои дискусия на тема “Ново в старо като културен експеримент. И как да комбинираме архитектурен конкурс с поредица от университетски задания”.

В дискусията ще участват:

Андреас Руби, директор на Швейцарския архитектурен музей S AM, Базел

Анета Василева, архитект, архитектурен критик и историк, преподавател в УАСГ, София

Ерих Шьоненбергер, архитект, професор в Института Прат, Ню Йорк; директор на su11 architecture+design

Катрин Йоргенсен, архитект, ръководител “трансформации” в „Хенинг Ларсен“, Копенхаген; консултант на проектното задание за архитектурния конкурс за Център „Кристо и Жан-Клод“ в Габрово

Таня Христова, кмет на Община Габрово

Владимир Явашев, оперативен и проектен директор на „ Кристо и Жан-Клод“

Може ли един архитектурен конкурс да превърне една сграда в дом “на една хапка”? Какво могат да ни предложат конкурсите? Можем ли да решаваме проблеми, като същевременно оставим достатъчно от тях, за да бъде разнищвани в дружелюбна атмосфера на постепенно учене и изобретателство – в експеримент, който извежда конкурсната култура на състезанието една крачка напред?

Тази дискусия е опит да се намери златния баланс между това, което опитните архитектурни студия могат да направят, и това което архитектурните университети могат да предложат, осигурявайки пространство и време за информиран, експертен и интуитивен принос от широка общност. Архитектурното проектиране, вместо еднократен спринт, може да бъде разумен и спокоен процес, а сградите могат да бъдат преосмисляни и реконструирани по адаптивен и приобщаващ начин.

В рамките на събитието Маргарита Доровска, директор на Център за съвременно изкуство “Кристо и Жан-Клод” в Габрово ще представи функциите и програмата на културната институция. Предвидена е и обиколка на изложбата “Образованието е придвижване от тъмнина към светлина” в българския павилион, водена от нейния куратор арх. Борис Тикварски.

Център “Кристо и Жан-Клод”- Историята

Центърът за съвременно изкуство Кристо и Жан-Клод е 32-годишна мечта на група хора от Габрово, където Кристо е роден на 13 юни 1935. Мечта, която криволичеше, ускоряваше се, потъваше и сега решително поема към осъществяването си (динамика, не много по-различна от тази на проектите на Кристо и Жан-Клод), признават основателите и двигателите на културната институция в Габрово.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ