22 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Фирми, разработващи иновации, ще получават грант от 50 000 до 500 000 лева

Български компании, разработващи иновации, ще могат да бъдат подпомогнати между 50 000 и 500 000 лева. Помощта ще се реализира по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 г. с общ бюджет 3 млрд. лв. На практика това ще е първата схема отворена по новата програма, като кандидатстването ще стартира през март. Общата ѝ стойност е 128 млн. лв.

От европарите ще могат да се възползват микро-, малки, средни и големи предприятия. Големите предприятия, включително такива с до 3000 души персонал, са допустими за подкрепа единствено в сътрудничество с малки и средни предприятия.

Сроковете:

Очаква се процедурата да бъде обявена за обществено обсъждане през февруари, да стартира март, а кандидатстването по нея да продължи до септември. Грантът ще стигне до 60% от инвестициите. Максималният интензитет на помощта (т.е. делът от сумата на проекта, която ще се изплаща) е от 25% до 60% в зависимост от категорията на предприятието, мястото на изпълнение на проекта и др.

Какви проекти ще се субсидират?

Проектите трябва да са насочени към разработване на продуктова иновация или иновация в бизнес процесите, която да се отнася към производство на стоки и предоставяне на услуги. Ще се подкрепят дейности за извършване на изследвания, измервания, изпитвания, както и за създаване и тестване на прототипи и пилотни линии, свързани с разработваната иновация. Допустими по процедурата ще са и дейности по защита на индустриална собственост на национално и международно равнище и ползване на необходимата за това експертна помощ.

Related Articles

Модернизират осветлението в 14 столични района

Столичната община ще кандидатства по проект за модернизация на системата за изкуствено осветление в 14 района на София. Предложението предстои да бъде одобрено на...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ