30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Финансират проекти за енергийна ефективност и на фирми от туристическия сектор

Фирмите от туристическия сектор могат да кандидатстват с проекти за внедряване на иновации и осигуряване на енергийна ефективност, както и за оборотни средства. Това обявиха министрите на туризма и на иновациите и растежа д-р Илин Димитров и Александър Пулев на среща с бранша във Варна. Те представиха възможностите за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост(ПВУ) и по европейски фондове. По ПВУ фирмите от туристическия бранш ще могат да кандидатстват до края на годината и по предстоящата процедура за ВЕИ за собствено производство и съхранение на енергия, с бюджет от 200 млн. лв.

Те ще могат да се възползват и от гаранционни инструменти за над 290 млн. лв. за растеж и за енергийна ефективност и възобновяема енергия. Така средствата през Плана за възстановяване и устойчивост са близо 550 млн. лв. само до края на годината.

Пари за иновации, енергийна ефективност и оборотни средства за туристическия бизнес по линия на Министерството на иновациите и растежа има, каза Пулев. И напомни, че вече е отворена процедура по ПВУ с бюджет 30,6 млн. лв. за киберсигурност и ИКТ решения. По процедурата за ИТ решения българските компании могат да получат грантове от 3000 лв. до 20 000 лв., като няма да се налага съфинансиране.

По линия на одобрената на 3 октомври в Брюксел Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“ 2021-2027 (ПКИП) туристическият бизнес ще може да кандидатства за още близо 550 млн. лв. по различни процедури, свързани с разработване и внедряване на иновации.

Related Articles

Ремонтираха още две църкви в община Павел баня

Още две църкви са ремонтирани в община Павел баня, информираха от пресцентъра на администрацията. Православният храм “Свети Димитър” в с. Турия вече е с...

Пускат движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

До дни ще бъде пуснато движението в тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ в посока Варна и ще бъдат премахнати ограниченията....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ