16 C
Пловдив
понеделник, май 6, 2024

Фестивал превръща софийските реки в чисти, безопасни и социални пространства

Четвъртото издание на фестивала “Реките на София” е тече от 1 до 3 септември край Перловска река в Южен парк 2. Идеята е да преобрази и социализира едно ново крайречно пространство, а именно парка до Регионалния център за съвременно изкуство “Топлоцентрала”. Така фестивалът поставя във фокус едно от малкото места в града, където реката е бистра и все още в естественото си корито, за да покаже една възможна и по-добра гледна точка към софийските реки.

“Основното послание, което искаме да отправим чрез фестивала е, че през София минават истински, живи реки, които имат потенциала да радват града и да бъдат пълноценна част от него. Искаме да привлечем вниманието на гражданите и на общината към възможното бъдеще на столичните реки, както и към проблемите, които те имат, и решенията за подобряване на тяхното състояние”, коментира представител на организаторите.

В рамките на инициативата през изминалите години са проведени голям брой временни намеси на различни речни локации в града, експертни работни групи и консултации за състоянието на реките в София. В тях се стига до заключението, че най-приоритетно за бъдещето на столичните реки е да се изгради система за разделяне на битовата канализация от дъждовната, и този проект има потенциала да повиши осезаемо чистотата на столичните реки.

Related Articles

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ