16 C
Пловдив
четвъртък, април 25, 2024

Ученици строят кули от спагети в Националното състезание „Varna Spaghetti Engineering“

12 отбора от страната влизат в състезание за креативни умения

Осмото издание на Националното състезание за креативни умения „Varna Spaghetti Engineering“ ще се проведе на 31 март и 1 април 2023 г. Организатор и домакин на събитието е катедра „Строителство на сгради и съоръжения“ на Варненския свободен университет.

Състезанието провокира нестандартното мислене и въображение на младите хора. Ще участват ученици от професионалните гимназии по архитектура, строителство и геодезия, студенти от ВСУ „Черноризец Храбър” и професионалисти от строителния бранш. С въображение, изобретателност и екипен дух те трябва да създават уникални конструкции от спагети. Паралелно със забавлението надпреварата развива интереса към професията на строителя.

Участие в състезанието са заявили 12 ученически отбора. Варна ще бъде представена от три отбора, с по два са София, Пловдив, Стара Загора и Велико Търново, а Шумен и Бургас – с по един. Ментори на отборите ще бъдат 12 студенти второкурсници в специалност „Строителство на сгради и съоръжения“ и третокурсници от специалност „Архитектура“.

Всяка от състезателните групи ще разполага с основа за конструкция, два пакета спагети, 10 пръчки силикон и пистолети за него, транспортир, линия, макетен нож и два часа, за да създаде своя макет. Кулите ще бъдат оценявани от петчленно жури по:

– Височина

– Стойност – отношението на височината на кулата към обиколката на най-широката й част

– Икономичност

– Устойчивост

– Креативност

Партньори на проекта са Камарата на строителите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и фирми от строителния сектор.

Related Articles

Проект: Полети до Рим и Милано от Летище Пловдив

Възможностите за откриване на директни авиолинии от Пловдив до италианските Рим и Милано обсъдиха на Летище Пловдив. На срещата присъстваха председателят на Конфиндустрия България...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ