16 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Укрепват сградата на операта в Русе

Започнаха дейностите по укрепването на сградата на Русенската опера. Те ще се извършат на два етапа, като в момента се разкриват основите, информира Русе Медиа. Целта е в периметър от около 1 метър от стената да бъдат намерени и отбелязани всички подземни комуникации – кабели, водопроводи и др.

Вторият етап от дейността ще включва изследване на земетръсната устойчивост, ще се сондира в дълбочина и ще се набиват бетонни пилоти. Последното подобно укрепване на сградата е било преди години, когато са били инжектирани близо 100 бетонни пилота.

През миналата година бяха извършени сондажни проучвания в дълбочина, за да се вземат проби от почвата и да се планират сегашните ремонтно-укрепващи дейности.

Слягането и пропаданията на почвата, които доведоха до деформация на сградата, бяха предизвикани от големия пожар през 2020 година. Тогава при гасенето на огъня бяха използвани над 50 тона вода, голяма част от която проникнала в льосовата основа на сградата и околния терен.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ