19 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Турция строи жилища за останалите без дом след земетресенията

Започна строителството на 180 000 жилища в силно засегнатите от земетресения през февруари райони в Югоизточна Турция. Това съобщи министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки, цитиран от държавната телевизия ТРТ-Хабер. Той добави, че в момента се работи по проектите за изграждане на още 140 хиляди къщи.

Йозхасеки посочи, че основен приоритет и на новото правителството е „нормализирането на живота“ в 11-те окръга, опустошени от бедствието на 6 февруари.

При земетресенията със сила 7,6 и 7,7 тогава в Южна Турция загинаха над 50 000 души, а милиони останаха без дом.

Имаме за цел да настаним нашите граждани в техните нови и безопасни домове възможно най-скоро. Нямаме време за почивка. В тази връзка започнахме изграждането на около 180 хиляди нови жилища. 120 389 от тях се строят от ТОКИ (Администрацията за жилищно развитие на Турция), 21 921 от компанията „Емляк Конут“ („Emlak Konut“) и 37 129 селски къщи от Главната дирекция за строителни работи, каза Йозхасеки. И уточни, че до края на годината ще бъдат завършени общо 319 хиляди жилища, които ще осигурят подслон на съгражданите му.

Министърът добави, че най-много къщи ще бъдат изградени в окръг Хатай, който буквално бе сринат при земетресенията. Планира се новите сгради да бъдат сравнително ниски.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ