14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Туристически комплекс разкрива „Светът на траките“

В центъра му вече е готов макетът на древния град Севтополис

Напредва работата по изграждането на комплекс „Светът на траките“ край Казанлък. Проектът е по програма “Региони в растеж”, а целта му е да се подобри достъпът до историческите артефакти в района. Сред дейностите са възстановяване и опазване на паметника на културата Тракийска гробница и култов комплекс „Оструша” и изграждане на велоалея от гр. Крън до гр. Шипка. Една от най-важните задачи е изграждането на туристически комплекс, който да бъде портал към цялата долина и да обединява потенциала на всички тракийски гробници.

Комплексът ще представи богатото културно наследство на Долината и ще предлага места за настаняване, а в центъра му е вече изграден автентичен макет на древния град Севтополис. “Това е нещо уникално, което показва древния град в целия му блясък”, каза археологът проф. Николай Овчаров по време на посещение на комплекса.

Съвместната работа на археолога и Община Казанлък е да привлича туристическия поток, който преминава през региона. Концепцията е естествено да се осъществи “пряк мост” между Казанлък и Перперикон. Така посетителите ще могат да се запознаят не само с цялостната история на траките, а и с историята на този край на България.

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да стартира преди края на лятото

Ремонтът на Дунав мост при Русе няма да започне преди края на лятото, за да не се затруднява движението в активния туристически сезон, когато...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ