18 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

Телефонната палата в София е с нов собственик

Сградата на Телефонната палата в София е купена от „ГПП Мениджмънт“ ЕООД за 22 милиона лева, съобщава компанията. Покупката е извършeна след заличаването на четири възбрани наложени от държавата, „с одобрението и под надзора на компетентния български съд в открито производство по несъстоятелност и ликвидация на предишния собственик и съобразно указанията на синдика“, пише в съобщението.

Телефонната палата беше собственост на фалиралата „Ню Геймс“ на Васил Божков, който смяташе да я превърне в музей с изложбени зали, офиси и технологични помещения, като в нея трябваше да бъде изложена личнaтa ĸoлeĸция на бизнесмена oт aнтични пpeдмeти и ĸapтини. В началото на 2020 г. обаче прокуратурата започна разследване срещу него, а през 2021 г. финансовото министерство на САЩ включи Божков и компаниите му в санкционния списък „Магнитски“.

Новият инвеститор е дружеството „ГПП Мениджмънт“, създадено през май 2022 г. Плановете предвиждат да се укрепи конструкцията на сградата, тъй като в момента не отговаря на съвременните земетръсни норми. От години тя е оставена без поддръжка и по тази причина се превръща в опасна за живота и здравето на българските граждани, смятат инвеститорите.

„Намеренията ни съгласно бъдещото предназначение на сградата предвиждат тя да се превърне в многофункционална сграда, като същевременно се запази историческото й излъчване. Наред с това сградата ще обогати културния облик на централната част на столицата. Инвеститорът държи изключително много на ландшафта и при изграждането на сградата ще го обогати в максимална степен“, допълват от „ГПП Мениджмънт“, цитирани от Mediapool.

Πpoeĸтът трябва да бъде съгласуван от Националния институт за недвижимо културно наследство, тъй ĸaтo cградата на ул. „Гурко“ е паметник на културата от най-ниската категория „за сведение“. Намеренията са сградата да е многофункционална, като се запази историческото ѝ излъчване

ИСТОРИЯТА

Сградата на Телефонната палата в София е построена през 1938-1939 г. по проект на арх. Станчо Белковски и арх. Борис Йолов. Тя е на шест етажа и е с разгърната застроена площ от 13 400 кв.м и още 3000 кв. м подземно ниво, а прилежащият терен е 4100 кв.м.

Снимка: Български архитектурен модернизъм

Related Articles

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...

Парк „Развигор“ с декоративни арт пластики откриха в Севлиево

Севлиево има своя нов зелен оазис - парк "Развигор". Намира се между сградата на читалище „Развитие-1870” и хотел „Севлиево Плаза”. Паркът е съвместен проект...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ