13 C
Пловдив
сряда, май 1, 2024

С научен форум отбелязват Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство

Национална научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“ ще се проведе на 18 и 19 април в Тутракан. Поводът е Международния ден за опазване на недвижимото културното наследство. Това съобщиха за БТА от общинската администрация в крайдунавския град.

Организатори на проявата са Министерство на културата, Институтът за исторически изследвания към БАН, Военна академия „Георги Стойков Раковски“, Добруджанският научен институт, Македонският научен институт, Община Тутракан и Историческият музей в града.

Конференцията ще премине в четири пленарни заседания, в които ще вземат участие 36 научни и музейни специалисти, университетски преподаватели, краеведи.

Сред основните теми, по които ще дискутират участниците в конференцията са: „Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа през 1916-1918“, „Отражение на събитията от Добруджанския фронт в изкуството и литературата“, „Мястото на историческите музеи в изследването на Добруджанската история“, „Предизвикателствата пред съвременните музеи“ и др.

Акцент в програмата на събитието е и среща разговор с писателя Захари Карабашлиев.

Събитията са част от насроченото за 18 април откриване на иновативен музеен обект – Мемориал „Тутраканска епопея – 1916“ в село Шуменци.

Related Articles

Още една стъпка към изграждането на ново училище в Бургас

Общинските съветници в Бургас направиха още една стъпка към изграждането на ново училище в града. То ще бъде в квартал “Крайморие” и ще е...

Издадено е разрешение за реконструкция на Националния студентски дом в София

Главния архитект на Столична община е издал разрешение за строеж, за консервационно - реставрационни работи, основен ремонт, реконструкция, прилагане на мерки за енергийна ефективност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ