12 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

С конкурс: Вдъхват нов живот и визия на Водната кула в Димитровград

Община Димитровград подготвя обявяването на конкурс за реставрация на Водната кула. Тя е най-старата постройка в града и емблематична за него. Конкурсът за цялостна идея и ремонт ще бъде насочен към студентите по архитектура във висшите учебни заведения в страната.

Целта е проектът да предложи не само реновация отвън, но и трансформация на вътрешното пространство с нова функционалност. Сред възможностите са изграждане на галерия, арт зала за семинари и презентации или друга обществена зона.

След избора на най-добрия проект ще бъдат осигурени и средства за реализацията му – от общинския бюджет, уточняват от администрацията в Димитровград. Тяхна справка показва, че сграда не е ремонтирана повече от десетилетие.

ИСТОРИЯТА

Водната кула в града е построена през 1873 г. като част от съпътстващата инфраструктура на железницата на Барон Мориц фон Хирш. Трасето е свързвало Западна и Средна Европа с Цариград. Служела е за зареждане с вода на парните локомотиви.

До 2018 г. Водната кула е собственост на Холдинг „Български държавни железници“, след което Община Димитровград я откупи за сумата от 33 000 лева.

Районът на жп гарата днес се намира в самото сърце на града. След изграждането на надлеза над жп линията с кръговото кръстовище, кулата още повече засилва значението си за историята на Димитровград, считат урбанисти.

Related Articles

Умни пътни знаци следят дали шофьорите чатят по време на път

Пилотни версии на умни пътни знаци вече се появиха в реалната пътна мрежа, предаде Нова телевизия. Те са със специално проектиран софтуер и използват...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ