16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

„Сърцето на природата“ – изложба с екологична кауза

Пътуващата лендарт експозиция ще бъде открита на 7 юни

След успешно представяне в НДК, пътуващата фотоизложба „Сърцето на природата“ на Vivia Niki ще гостува в артистичното пространство на MOVE.BG в София. Официалното откриване ще се състои на 07 юни 2023 (сряда) от 18 часа на ул. „Сердика“ №20. Организаторите канят всички почитатели на изкуството да се потопят в магическата и необятна красота на природата. Изложбата ще бъде открита от известния фотограф и организатор на културни събития Емануил Трейман.

Експозицията е посветена на каузата за опазването на околната среда и представя близо 30 фотографии на лендарт композиции. Лендарт е изкуство, което се създава на открито сред природата, като се използват органични материали – почва, камъни, скали, клони, листа, вода и други. Изложбата на Vivia Niki представя разнообразни художествени намеси в природната среда, направени през различни сезони в рамките на една година. Много от произведенията са създадени на трудно и почти недостъпни планински места. Използвани са изцяло естествени елементи от природата, които носят нейния заряд. Целта е творбите да се вписват деликатно и хармонично в специфичните особености на заобикалящия пейзаж.

“Целта на пътуващата изложба „Сърцето на природата“ е да насочи общественото внимание към каузата за опазването на околната среда. Важно е да насърчаваме и възпитаваме децата си в любов към сътворението на природата. Радвам се, че експозицията ще бъде показана именно в Move.bg, които споделят и подкрепят екологични инициативи. За мен лендарт съчетава в себе си много изкуства – скулптура, архитектура, фотография, музика, изобразително и кинетичното изкуство. Всички те са изразени с природни материали и са позиционирани в околната среда“, споделя Vivia Niki – автор на изложбата.

Композициите на Vivia Niki носят послание и призив за отговорност, грижа и любов към природата. Средствата от пътуващата изложба ще бъдат вложени в развитието на различни екологични и образователни проекти. Сред тях са инициативата „Плодна градина“ за засаждане на овощни дървета на територията на Столична община, предстоящата премиера на документалния филм “Между нас и Природата” и много други.

„Сътворените от Vivia Niki малки лендарт композиции са поетични и фини, наситени с емоцията на нейната богата душевност. Инсталациите често са направени от ефимерни и нежни материали, но същевременно са изключително сложни като технология на изпълнение. Централен мотив в изложбата е сърцето, което е символ, обобщение на нейната любов към природата и желанието да запазим красотата й в максимална степен. В други творби е използван камъкът, който е подреден в крехка структура, за да напомня колко крехко е това, което ни заобикаля и ние трябва да го ценим повече. Акцент в изложбата е отношението на автора към природата, което се противопоставя на масовото замърсяване, застрашаващо планетата“, казва проф. д-р арх. Тодор Булев, който откри първата изложба на Vivia Nikiв НДК.

Vivia Niki е завършила Архитектура в УАСГ и Режисура в Нов Български Университет. Учила е също Компютърно Музициране в НБУ, а също и Музикотерапия в НМА “Проф. Панчо Владигеров”. През по-голямата част от живота си се занимава с изкуства – изобразително изкуство, музика и екология. Участва активно в каузи свързани със защитата на околната среда и борбата със замърсяването.

Предстои експозицията да бъде представена и в други български градове.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ