13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Събират информация за всички ремонти в София на едно място

Кметът на София Васил Терзиев настоява за силен синхрон между експлоатационните дружества и капиталовата програма на Общината при ремонтите в града. За тази цел иска да се направи дигитална платформа, на която да се публикува цялата информация за предстоящи ремонти. Тя трябва да е предварително предоставена от всички дружества и да е достъпна на единна платформа, за да не се допуска разкопаване на улици или тротоари, които са били обновени.

Терзиев предлага внедряването и на система за информиране на постъпилите инвестиционни предложения. Така ще се осигурява допълнителна прозрачност в градското планиране. Информацията следва в кратък срок да бъде свързана с нова дигитална платформа, обвързана с данните от комуналните дружества и Столичната община, след което да бъде насочена към система за информиране на гражданите.

Според дружествата липсва дългосрочно планиране по отношение на капиталовата програма на Общината, на проектната готовност за работа, както и наличието на инженерна инфраструктура в голяма част от кварталите, предмет на инвестиционна активност.

Според главния архитект Здравко Здравков, за да се координира дейността по изготвянето на капиталовата програма, е нужно дружествата да поемат ангажимент всяка година да предават информация за планираните ремонти към Столичната община. Така ще може да се направи необходимата приоритизацията на проектите.

Дългосрочното планиране на капиталовите инвестиции е възможно да се направи за 5-8 години, обясни заместник-кметът по направление строителство Иван Матов.

Очакват се предложенията на районните кметове за изграждане и ремонт на тротоари в отделните районите до края на годината, информира инж. Емилиян Георгиев, началник отдел „Поддръжка на уличната мрежа“ към направление „Обществено строителство“ на общината. От там също призоваха дружествата да информират дирекцията за строителни работи, а и по време на самите дейности да съдействат с екипи, информация и оперативни действия при аварийни повреди.

Related Articles

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...

От 2025 г. в София: Център за приемане на разнородни отпадъци във всеки квартал

Всички 24 района на София ще бъдат обхванати от системата за разделно събиране на опаковки и отпадъчни материали. Тя ще бъде разширена с разполагане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ