13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Строят Национален STEM център – мост между наука и бизнес

Базата ще бъде ситуирана в София Тех Парк

С инвестиция от 37 млн. лв. ще бъде изграден Национален STEM център. Той ще бъде ситуиран в София Тех Парк. Това стана ясно от думите на министър Галин Цоков по време на форум за иновации и отбрана, информира kmeta.bg. По думите му с локализирането му в Тех Парка не само ще се оптимизират разходите, тъй като държавата няма да инвестира в закупуването на отделен терен, но и ще се насърчи технологичния обмен и надграждането на екосистемата в него.

“Тези локации като Националния STEM център са места за иновационен обмен, в които се създават нови решения”, коментира още проф. Цоков. По думите му вече са създадени и 5 иновационни лаборатории между български училища.

Министърът акцентира и на проектите, които се реализират в института към Софийския университет – INSAIT, както и дейността на Центровете за върхови постижения. “Разработваният от INSAIT езиков модел, базиран на изкуствения интелект – BG GPT, може да има важно приложение и в полето на киберсигурността, и в развитието на стратегически сектори като образованието”, посочи още Галин Цоков. Той акцентира и на важността на подготвения Закон за научни изследвания и иновации и инструментите в него.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ