15 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Статистика: България e с най-голям ръст при продажбата на нови коли в ЕС през 2022 г.

Пазарът в ЕС се е свил с 4.6% заради недостига на компоненти през първата половина на 2022 г.

В България е отчетен най-големия ръст при продажбата на нови автомобили в Европейският съюз през 2022 г., информира mediapool.bg. В страната ни са регистрирани 28 684 нови коли през изминалата година. Това е увеличение с 16.9 на сто в сравнение с регистрираните 24 537 нови автомобили през 2021 г., сочат данните на Европейската асоциация на автомобилостроителите (ACEA).

През 2022 г. пазарът на леки автомобили в Европейския съюз се свива с 4.6% заради недостига на компоненти през първата половина на годината, отбелязва асоциацията.

През миналата година в ЕС са регистрирани 9.26 милиона нови леки коли. Никога от 1993 г. насам в Евросъюза не са били продавани толкова малко нови автомобили на годишна база. Преди 30 години продажбите на леки коли в ЕС са били 9.2 милиона.

Related Articles

Първа копка на водопровод в Дълго поле

Строителната програма на община Калояново е за над 6 млн. лева Първа копка на водопровод на ул. "2-ра" в село Дълго поле направиха кметът на...

В Плевен: Започна акция по облагородяване на зоопарк „Кайлъка“

Община Плевен, съвместно с общинското предприятие „Акварел“, доброволци и приятели, стартира кампания за облагородяване на зоопарк „Кайлъка“. Идеята е с общи усилия да направим...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ