13 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Стара Загора приема документи за саниране до 10 май

До 10 май е срокът, в който Стара Загора очаква документите на желаещите да се включат в първия етап на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I”, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. Санирането цели достигане на клас на енергопотребление „В” на сградите, намаление на енергийното потребление, както и редуциране на емисиите на парникови газове.

По предварителна информация, над 70 са Сдруженията на собствениците, които изпълняват в момента изискванията за включване, а подадените готови документи са близо 15. Общият размер на средствата за Община Стара Загора е 50 милиона лева с ДДС.

Ще има прием на проекти и по втори етап от реализирането на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”. При него обаче безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи и ще стартира след края на текущата процедура. Кандидатстването ще приключи на 31.12.2023, уточняват от администрацията в Стара Загора.

Related Articles

Фонд ФЛАГ финансира подготовка на проектни предложения

Фонд ФЛАГ отпуска заеми за подготовка на проекти по програми, финансирани със средства на ЕС, от българското правителство или други международни програми. Допустими кредитоискатели са...

13 май 2024 г – Ден на данъчна свобода!

134 дни тази година работим за държавната хазна Общо 134 дни работим за държавната хазна през 2024 г. Бюджетът за тази година залага консолидирани приходи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ