30 C
Пловдив
четвъртък, юли 18, 2024

Стара Загора приема документи за саниране до 10 май

До 10 май е срокът, в който Стара Загора очаква документите на желаещите да се включат в първия етап на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I”, финансирана със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост.

Допустими са всички многофамилни жилищни сгради, които се управляват по реда на Закона за управление на етажната собственост (ЗУЕС) и са проектирани преди 26 април 1999. Одобрените сгради ще получат до 100 % безвъзмездна финансова помощ. Санирането цели достигане на клас на енергопотребление „В” на сградите, намаление на енергийното потребление, както и редуциране на емисиите на парникови газове.

По предварителна информация, над 70 са Сдруженията на собствениците, които изпълняват в момента изискванията за включване, а подадените готови документи са близо 15. Общият размер на средствата за Община Стара Загора е 50 милиона лева с ДДС.

Ще има прием на проекти и по втори етап от реализирането на подмярка „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд”. При него обаче безвъзмездната финансова помощ ще бъде 80% от допустимите разходи и ще стартира след края на текущата процедура. Кандидатстването ще приключи на 31.12.2023, уточняват от администрацията в Стара Загора.

Related Articles

Статуята на Хермес от Хераклея Синтика става част от музея в Петрич

Двуметровата статуя на Хермес, открита в Хераклея Синтика, вече ще е в музея в Петрич. Това съобщи пред БНР ръководителят на разкопките проф. Людмил...

Община Опака проучва нагласите на жителите за разделно събиране на отпадъци

Община Опака провежда проучване сред жителите на региона с цел разработване на бъдещ проект. Анкетата е по процедура „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ