11 C
Пловдив
петък, май 17, 2024

Сливен подготвя изграждането на Индустриална зона на терена на бивше летище

Първият етап от подготовката за изграждане на Индустриалната зона на Сливен е на приключване, информират от екипа на кмета Стефан Радев. Подробният устройствен план е изработен отдавна. Готови са предпроектните проучвания за водоснабдяването, канализацията, отводняването. От електроснабдителното дружество се очакват 37 становища за свързване с ток на отделните обекти в зоната. Води се кореспонденция и с доставчик на газ за изграждане на директна връзка на индустриалната зона.

“След като тези въпроси бъдат решени, сме готови да възложим техническото проектиране на инфраструктурата. Дори да няма финансиране от икономическото министерство или по европроект, ще го финансираме ние. След това ще търсим източници и възможности за осигуряване на средства за неговото изпълнение”, уточни кметът.

Идеята на проекта за Индустриална зона е свързана със Зелената сделка. Ако се изпълнят намеренията за ограничаване на въглищата в енергетиката, това би освободило сериозен ресурс от работна сила в региона на Сливен и Нова Загора. Очакванията се, че тогава ще бъде даден тласък за създаването на нови производства и нови предприятия. За целесъобразността от изграждането на индустриален парк от администрацията коментират, че искат да направят нещо, което в момента не се предлага в България – терени за промишлено строителство с изградена предварително и изцяло инфраструктура за водоснабдяване, канализация, осветление, газоснабдяване, отводняване и т.н. Когато тази инфраструктура и комуникации са налични, ще бъде съкратен поне с 2-3 години инвестиционният процес за всеки предприемач.

Индустриалната зона ще бъде изградена на бившето летище “Бършен” край Сливен. Първият етап обхваща 450 от общо 2500 дка терен.

Related Articles

Обсъдиха разширяването на Столичния околовръстен път от бул. България“ до АМ „Струма“

Необходимите действия във връзка с разширяването на Столичния околовръстен път между бул. „България“ и автомагистрала „Струма“ обсъдиха на среща министърът на регионалното развитие и...

Община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците

В община Свищов стартира пилотен проект за управление на отпадъците. Проектът се реализира във връзка с влизането в сила от 1 януари 2025 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ