13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Слагат знакови творби на двама скулптори на входно-изходните пътни артерии на Ямбол

Експертен художествен съвет при Община Ямбол взе решение за преекспонирането на две скулптурни композиции – „Диана с куче“ на Димитър Бойчев /1924 г. -1993 г./ и пилон от каменни блокове на Минчо Огнянов /1935 г. – 2018 г./.

Монументалната творба на Димитър Бойчев, един от символите на града, се намира пред сградата на „Ловен дом“ – гр. Ямбол. Тя ще бъде преместена на новоизграждащото се кръгово кръстовище пред сградата на „ХЕС“ АД, между улиците „Димитър Благоев“, „Ямболен“ и „Пирин“. Скулптурата ще бъде поставена на постамент, издигащ се край входно-изходната артерия, която е връзката с гр. Сливен.

Каменният пилон с надписи „Ямбол, Дъбилино, Дианополис, Каби“ и с девиза на гр. Ямбол, на който е изобразен български войн от едната страна и девойка със стомна от другата, в момента се намира на ул. „Чарганско шосе“. Творбата на скулптора Минчо Огнянов ще бъде преместена на входно-изходната пътна артерия на гр. Ямбол, при връзката с АМ „Тракия“ и обходния път към Археологически резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.

Решението за монтирането на скулптурите е съгласувано със сектор „Пътна полиция“, КАТ – Ямбол.

Related Articles

Изграждат BUS лента и велоалея по бул. „Патриарх Евтимий“

Предстоят редица подобрения в движението по ключови булеварди в центъра, които да дадат алтернатива на всички участници в движението, без да се затруднява движението...

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ