13 C
Пловдив
петък, май 3, 2024

Скулпторът Н. Настев е победител в конкурса за изграждане на монумент на Кирил и Методий

Проектът на старозагорския скулптор Наско Настев е победител в конкурса за цялостно обемно-пространствена концепция за изграждане на паметник на светите братя Кирил и Методий. Оценен е с 98,57 точки, като това е единственият участник, който е вплел в своята концепция и християнската символика. Според журито победителят е показал подчертаване на отделни характерни елементи чрез използване на различни материали: врачански варовик за фигурите, бронз за лицето и ръцете, както и гранитни постаменти. Това е била и единственият проект, при който фигурите са търсени като отделени една от друга, което подчертава, че делото е по-велико от самите личности.

„Фигурите ще бъдат с височина 4 метра без постаментите. Те са максимално обобщени, като акцентът пада върху лицата и ръцете им. Най-високата арка ще бъде 6 метра. Колоната в средата на монумента съдържа двете азбуки, със свободно разпределени издълбани букви“, обясни авторът. Според него работата по изграждането ще отнеме около 18 месеца.

На второ място е класиран проектът на „Арти Виво“ ЕООД, третото място е присъдено на „Миодизайн“ ООД. Екипът на първо място ще получи 5 хиляди лева, на второ място – 3 хиляди лева, а на трето – 2 хиляди лева.

Председател на журито за конкурса бе проф. д-р арх. Борислав Борисов, зам.-председател на САБ, а членове – арх. Младен Иванов, главен архитект на Стара Загора, доц. д-р ланд. арх. Веселин Рангелов, арх. Велимир Георгиев – председател на САБ – Стара Загора, Ани Златева – скулптор, ланд. арх. Биляна Димитрова, както и Гергана Динева, гл. експерт от отдел „Обществени поръчки“ на Общинска администрация.

Проектът трябва да получи одобрение от Експертен съвет по изобразително изкуство към Министър на културата. След положително становище и гласуване на бюджет от Общинския съвет ще започне реалната работа. Предварителната сума, която бе определена е до 300 хил. лева.

Снимки: Община Стара Загора

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

През тази година: Ремонтират знакови сгради в Стара Загора

Знакови сгради в Стара Загора ще подлежат на ремонт през тази година. Това стана ясно по време на пресконференция дадена от кмета на общината...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ