21 C
Пловдив
неделя, април 28, 2024

Скоро: Започват археологическите разкопки в района на бъдещата автогара в Созопол

През тази година започват археологически разкопки в района на бъдещата автогара в Созопол. Това съобщи пред БНР кметът Тихомир Янакиев. От около две години проектът на Общината се отлагаше, заради съгласувателната процедура с Националния институт за недвижимо културно наследство и Министерството.

Предвижда се автогарата да бъде разположена срещу сградата на общинската администрация в местността „Провлак“ между стария и новия град. По проекта бяха направени промени по искане на НИНКН. Те обхващаха височината на сградата, използваните фасадни материали и част от помещенията. Сега предстои да се извършат археологически разкопки на терена, обясни кметът.

По думите му вече са направени геоложки проучвания. Лошото е, че ние имахме готовност. Имахме пари, можехме да ги инвестираме. Стойността на този проект, който го отлагахме три години, скочи двойно заради инфлацията. Другото лошо нещо е, че ние изтървахме приходи. Всяка година между 200 000 лв. и 300 000 лв. ние губим от таксите на преминаващите автобуси и т.н. Отделно удобството, което бихме създали за жителите и гостите на града. Аз съм твърдо решен и убеден тази автогара да бъде завършена в този мандат“, допълни Янакиев.

Той посочи, че вече се работи по друг важен за Созопол проект – бъдещият медицински център. Очаква се той да бъде готов в края на тази година.

Related Articles

Готови са проектните задания за ремонт на два горнооряховски парка

След получени предложения от граждани вече са готови заданията за проектиране, във връзка с предстоящия ремонт на парковете „Христо Ботев“ и „Николай Панайотов“ в...

Изложба за историята на храм „Св. Димитър“ и благородното дело на пловдивските Димитровци

Изложба, посветена на храм „Свети Димитър“ може да бъде разгледана от днес в централното фоайе на Народна библиотека „Иван Вазов“ в Пловдив. Манастирският комплекс...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ