13 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Село Първенец се радва на обновен площад

Стотици жители и гости на село Първенец наблюдаваха първото светлинно шоу на обновения площад пред читалище „Съзнание“. Пеещите фонтани са главната атракция в ремонтираното пространство. В продължение на около 30 минути от фонтана звучат популярни и класически мелодии, съпроводени със светлинни ефекти.

Изцяло е подменена настилката на площада, изградена е нова сцена и лятно кино, красиви алеи и модерни съоръжения за спорт и игра на децата. Зелените площи са преобразени, поставени са нови пейки, изградена е автоматизирана поливна система. Целият парк е изпълнен с градинско и декоративно осветление.

Реновиран е и паметникът в центъра на Първенец. Сменена е облицовката и е подновена инфраструктурата на прилежащия площад към него.

Данни за наличие на читалищна дейност в селото има от 1908 г., когато се смята, че най-будните и прогресивни хора, членове на кооперацията, са създали читалището. Новата му сграда отваря врати през 1961 година. В нея се развива богата самодейност в различни школи, групи и клубове по интереси.

Related Articles

Етнографският музей в Стария Несебър с нов облик

Приключи ревитализацията на Етнографския музей в Стария Несебър. Ремонтът на вътрешните пространства е извършен по Програма „Културно предприемачество, наследство и сътрудничество“. Отпуснатата финансовата помощ...

Представят резултатите от проекта за нов затвор в с. Самораново

На 29 април представят резултатите по проекта за новия затвор, който се изгражда край дупнишкото с. Самораново. Той е на стойност около 35 млн....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ