20 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Свалят градския часовник в Ловеч за основен ремонт

Градският часовник върху покрива на Община Ловеч ще заработи отново след основен ремонт. Това стана ясно след като устройството бе прегледано от майстор-специалист. Стрелките му спряха преди дни поради сериозно износване на механизма му. Налага се свалянето му и ремонт в работилница. Това може да продължи месец, месец и половина, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Градският часовник е един от символите на Ловеч и е поставен след дострояване на сградата на Общината през 1983 г. Той е изработен в Лайпциг, става ясно от поставената табела. Характерно за него е, че е от тип часовникова кула с четири лица, така че „точното време“ се вижда от всички посоки.

Дългогодишният музеен деец и историк Пламен Ечков, който през 2014 г. представи изложбата „Часовниците в миналото и сега“ посочи, че тази година емблемата на Ловеч навършва 40 години.

Още от Възраждането градският часовник е бил считан за най-популярното място във всеки град. Той краси най-важните обществени сгради като акцент в архитектурата и е любимо място за срещи. Днес тези градски часовници имат по-скоро символни функции, отколкото практически, но това не отменя грижата по поддържането им.

Related Articles

Нови компании инвестират над 100 млн. лева в Бургас

Общински съвет – Бургас даде „зелена светлина“ за развитие на три инвестиции на обща стойност 115 милиона лева, които да се развиват в Бургас...

Варна: Акция за почистване на града на 27 април

Община Варна започва серия от кампании за почистването на морската столица. Първата от тях ще се проведе на 27 април, обявиха от администрацията. Акцент...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ