7 C
Пловдив
понеделник, март 4, 2024

Русе с мащабен проект за подмяна на уличното осветление

Подмяна на голяма част от осветителните тела в Русе и въвеждане на Информационна система за планиране, мониторинг и контрол на електроенергийните разходи за улично осветление са основните цели на проект, който се реализира от Община Русе. Сред тях е и изграждане на две фотоволтаични системи за производство на електроенергия за собствени нужди – на покривите на ДГ „Русалка“ и Дом за стари хора „Възраждане“, като вече е дадено началото на строителната площадка в детската градина.

Това бе съобщено на встъпителната конференция по проект „Прилагане на мерки за енергийна ефективност по системата за външно изкуствено осветление на територията на град Русе“. Той се финансира по Програма „Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“ на Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021 и включва още изграждане на локална система за автоматично управление на три булеварда в града.

С подмяната на уличното осветление с енергийно ефективни лампи ще бъдат спестявани годишно близо 112 000 евро. Дейностите ще обхванат пет района, шест булеварда и две централни улици.

Проектът е на стойност 1 541 364 лв., от които безвъзмездна финансова помощ – 783 289 лв. и собствен принос в размер на 758 075 лв., като в него е заложено намаляване на въглеродните емисии с 1400 тона.

Related Articles

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта

Две от забележителностите в Севлиево влизат в списъка на стоте национални туристически обекта. От 1-ви април посетителите на местата от културно-историческото ни минало, ще...

Статистика: Индустриалните общини първенци в създаването на нова заетост

Възстановяването на регионалните пазари на труда е неравномерно, като в над 2/3 от общините броят на наетите остава под рекордните нива от 2019 г....
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ