13 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Реставрираха 300-годишната часовникова кула в Пещера

Заработи часовниковият механизъм на емблематичната за гр. Пещера кула „Сахат“. Тя е построена между 1650 и 1710 година и е един от малкото запазени архитектурни обекти от 17 век в България. Общата й височина е малко над 13 метра. Камбаната на кулата е отмервала времето до Освобождението, след което е изоставена, а часовниковият механизъм е откраднат.

През 70-те години на миналия век тя е реставрирана, поставен е нов часовников механизъм с циферблат, а от 2017-т година часовникът е оборудван с изцяло нова система с автоматично сверяване. Сега една от емблемите на Пещера е цялостно обновена.

Дейностите по реставрация са изпълнени по проект, финансиран от Министерството на културата и Община Пещера.

Подменени са компроментираните камъни по облицовката, положени са фугиращи смеси, като старите са премахнати. От администрацията уточняват, че не е имало намеса в конструкцията на подпорните зидове.

Същите са в добро конструктивно състояние и удовлетворяват изискванията за носимоспособност. Освен консервация и реставрация, проектът включва и благоустрояване на площите около паметника, както и атрактивно осветление.

Related Articles

Община Видин подменя уличното осветление

Дейности за повишаване ефективността на осветлението и намаляване годишните разходи за електрическа енергия започват във Видин. Те ще се осъществяват по проект „Рехабилитация и...

Одобрени са 7,7 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ за ремонт на дом „Гергана“

До дни предстои да се сключи договор с Министерство на труда и социалната политика Одобрено е проектното предложение на Община Варна за реформиране на Комплекса за социални...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ