21 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на КАБ

Рекорден брой делегати участвахав 22-то Общо събрание на Камарата на архитектите в България (КАБ), което се проведе на 28 и 29 април в Wave Resort в Поморие. 387 архитекти от цялата страна се включиха в най-големия форум на архитектурната колегия за 2023 година. Събитието бе официално открито от председателя на КАБ арх. Владимир Милков, който направи отчет за дейността на Управителния съвет през 2022 година.

Приоритети и инициативи на КАБ

Основен приоритет е защита на интересите на архитектите проектанти и издигане престижа на архитекта и КАБ в обществото. За тази цел са предприети редица инициативи: усъвършенстване на нормативната уредба; регламентиране на водещата роля на главния проектант в строително-инвестиционния процес; въвеждане на две основни фази в инвестиционното проектиране; ограничаване на полето на приложение на инженеринговите поръчки; дигитализация на административните услуги; работа с комисиите на НС, парламентарно представените партии и министерства; борба с дъмпинга; усъвършенстване на Методиката за себестойността на проектантския труд и калкулатора към нея. Това са основните приоритети и акценти в работата на УС на КАБ, обясни арх. Владимир Милков в доклада си.

„През 2022 г. Комисията по нормативна уредба разгледа и предложи редица законодателни инициативи, които бяха защитавани твърдо и последователно пред институциите и бранша. Основната дейност на Комисията е фокусирана върху инициирането и осъществяването на законодателна реформа, която да издигне ролята на архитекта в инвестиционния процес и да намали административната тежест“, допълни проф. арх. Борислав Борисов, зам.-председател на КАБ и председател на Комисия „Нормативи“. Пълният доклад можете да прочетете тук.

Зам.-председателят арх. Мартин Христов представи важни събития и инициативи на КАБ през 2022 г. Сред тях е четвъртото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, което за първи път учреди нова категория за културно-историческо наследство. Важен успех е завръщането на България на Венецианското архитектурно биенале, както и наемането на изложбено пространство до 2025 година. КАБ участва и в организацията на българския павилион в Световното изложение ЕКСПО 2025 – Осака. Предстои провеждане на отворен конкурс за концепция на интериорното пространство. Вижте целия доклад тук.

Зам.-председателят арх. Константин Пеев представи основните дейности на Комисия „Квалификация“ през 2022 г.: осъществяване на сътрудничество с организации, които предоставят възможности за продължаващо обучение; поддържане на контакти и взаимодействие с висшите учебни заведения, в които се преподава специалността „Архитектура“; подкрепа и участие в събития, които популяризират ролята на архитектурата и опазването на културно-историческото наследство. Пълният доклад вижте тук.

По инициатива на РК Варна, извън официалната програма на ОС, се проведе представяне на калкулатора за изчисляване на себестойността на архитектурните услуги. Презентацията бе съпътствана от дискусия за необходимите промени в Методиката за определяне на размера на възнагражденията на проектантските услуги. КАБ събира предложения за усъвършенстване на проекта на калкулатора, който е публикуван на www.kab.bg. Всеки член на КАБ може да изпрати предложение, като попълни онлайн формата тук. Предстои всички получени предложения да бъдат разгледани в Работна група, създадена с решение на УС.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

Бургас може да има най-модерния студентски кампус в България

От Общината призовават: Подкрепете проекта, като попълните анкета! Има шанс в Бургас да бъде изграден супер модерен студентски кампус, информират от администрацията. Проектът за Кампуса...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ