15 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Първият планетариум в София отваря врати

На 25 ноември пред Регионалния център за съвременни изкуства „Топлоцентрала“ в София с официална церемония се открива първият в столицата планетариум – с диаметър на купола 5 м, височина 4.6 м и капацитет на посещения – до 15 души, съобщи БТА. Той вече е изграден на мястото си, осигурено с подкрепата на Столична община, и привлича вниманието на всеки минаващ наоколо.

На 26 ноември софийският планетариум ще отвори врати и за най-нетърпеливите си първи посетители. Довършителните работи по привеждането на съоръжението в готовност вървят с пълна сила и в почивните дни.

Планетариумът е създаден по проект на Експериментално конструкторско бюро „Фотоника“, с който екипът им спечели наградата в конкурса „Предприемач в науката“ на Фондация „Карол – Знание“. За две години екипът на „Фотоника“ – авиационните инженер-конструктори д-р Недислав Веселинов и инж. Янислав Мирков, оперативният директор Апостол Спасов и главните технолози Петър Рушкарски, Крум Кишев и Владислав Шишкин, с финансовата подкрепа от различни фондации, инвеститори, спонсори, дарителска кампания и напълно доброволчески труд успява да превърне проекта в реалност.

Производственият процес по изработката на планетариума е извършен в авио-работилницата на NIKI Rotor Aviation в Правец и в цеховете за ремонт на самолети на HeliAir. Съоръжението е направено по авиационна технология с използване на композитни материали.

Работното му време на планетариума ще бъде от 11 ч. на обяд до късно вечерта, на всеки кръгъл час ще влизат по 12-15 души. Ще бъдат прожектирани научно-популярни филми за Вселената, океаните и Земята, както и анимационни филми за най-малките в куполен формат. Звездната зала може да се наема за лекции, презентации, обучения и даже фирмени партита. Тъй като проектът е частично финансиран чрез дарителска кампания, създателите предвиждат да създадат социална програма с безплатен вход за посетители със специални потребности.

Досега София беше единствената европейска столица без планетариум.

Related Articles

Първата фотоволтаична система върху общинска сграда изградиха във Враца

Със собствени бюджетни средства Община Враца изгради първата си фотоволтаична система за собствено потребление върху общински обект, съобщиха от местната управа. Централата е разположена...

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ