11 C
Пловдив
неделя, май 12, 2024

Проучване: Общините се нуждаят от държавна подкрепа за поддържане на жилищния фонд

Необходимо е да се разработи и приеме Национална жилищна стратегия с хоризонт 2050 г., в която да бъдат заложени ясни приоритети, визия и измерими цели за осигуряване на достъпа до качествени жилища за всички граждани. Това сочи проучване за състоянието и управлението на общинския жилищен фонд в България, проведено от „Хабитат България“ и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. 90% от анкетираните общини съобщават, че е нужна социална жилищна политика у нас.

93% са посочили, че най-необходимата подкрепа от държавата към общините е финансовата. В момента няма законово регламентиране на социалното жилищно настаняване като ангажимент на общините. Затова 34% от тях смятат, че е необходимо подобно регламентиране.

83% от общините казват, че социалното жилищно настаняване трябва да бъде регламентирано в Закона за социалните услуги, а 56% от анкетираните представители смятат, че не е стратегически правилно да се продава общинския жилищен фонд.

Проучването е проведено сред 122 общини и 6 районни администрации на Столичната община. Те представляват 56% от всички общини, които разполагат с общински жилища.

Related Articles

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Пантеонът на възрожденците в Русе е с нова визия. Извършените дейности са част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с...

В Брестовица започна изграждането на 8-километровия водопровод

Започна обновяването на ВиК мрежата на село Брестовица, чиято вода от 4 години е негодна за пиене заради съдържание на манган. На церемонията по...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ