25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Прогноза: Без спад в цените на имотите поне до 2025 г.

Цените на имотите са нараснали близо два пъти за период от 7 години. Къщите и апартаментите в София са поскъпнали с 97%, спрямо 2015 г., показват данните на НСИ. “Спад на цените не се очаква”, прогнозира експертът по недвижимости Венцислав Златков, по БНР.

“В близките година-две очакваме цените да задържат нивата си, които са към момента. Максималният спад, който можем да очакваме е в рамките на 10% и то само за имоти, които са надценени или при форсмажорни обстоятелства”, обясни той. Тенденцията е валидна особено при новото строителство, тъй като цените се обуславят от строителните материали. Наблюдава се и повишение на цената на труда.

“Това, което очакват строителни предприемачи е себестойността на труда да нарасне с около 25%, което няма как да не се отрази на крайната цена на готовия продукт. Факт е, че пазарът към момента е много жив. Предлагането не успява да отговори на търсенето и по тази причина също няма да има спад на цените”, коментира Златков.

От началото на пандемията има завишен интерес към къщи в близост до големите градове, както и парцели за строителство. В дългосрочен план инвестицията в имот си остава по-печеливша, отколкото депозит в банка.

Related Articles

Стартира информационен сайт за въвеждане на еврото у нас

Министерството на финансите стартира информационен сайт, посветен на въвеждането на еврото в България. Целта на електронната страница е да бъде полезен и сигурен източник...

Започва строителството на граничен пункт „Струмяни-Берово“

Реалното изпълнение на проекта за строителство на граничния пункт „Струмяни-Берово“ между България и Република Северна Македония е вече в ход. Инвестицията е на стойност...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ