11 C
Пловдив
сряда, април 24, 2024

Представят концепция за реализацията на линейния парк Зелен ринг София

Главният архитект на Столична община и екипите на Софияплан и фондация Зелена линия София ще представят подробна концепция за реализацията на проекта “Зелен ринг София”. Това ще стане на 15 ноември от 17:30 часа пространството на Топлоцентралата в София. Концепцията включва подробни урбанистични анализи и план за действие за трансформирането на трасе от 30 км неизползвани терени в София, които минават по неактивни жп трасета, по протежението на реки, покрай изоставени инфраструктурни обекти, производствени и жилищни територии и паркове.

Изграждането на Зеления ринг би дало достъп до най-големия линеен парк в София на близо 250 000 души в 30 софийски квартала. Зеленият ринг може да служи и като важна пешеходна връзка и гръбнак на велосипедна мрежа, която значително да подобри мобилността в града.

ЦЕЛТА

Основната цел на проекта е да се докаже възможността за свързване на различни столични паркове чрез Зеления ринг, който ще подобри пешеходната и велосипедната достъпност между отделни жилищни квартали. Чрез него те ще имат много по-добър достъп до обекти на зелената система и разнообразни публични сгради, сред които са десетки училища, детски градини, спортни и културни центрове.

СТЪПКИТЕ

За целта е изготвен подробен анализ на широк спектър от фактори и нужди на местното население. Разгледани са собствеността на земята, устройствените зони, дървесните масиви, обхвата на обслужване на ринга, гъстотата на населението и демографската прогноза за различните отсечки, пешеходната и вело достъпност, достъпа до административни сгради и социална инфраструктура. Изследвано е и състоянието на съществуващата инфраструктура и пресечните й точки с планираното парково пространство. Взети са предвид и състоянието на съществуващото улично осветление, както и свързаността на зеления ринг с транспортната инфраструктура в града.

АКЦЕНТИТЕ

Освен на свързаността, концепцията обръща специално внимание и на потенциала на Зеления ринг да съживи занемарени пространства в града ни и да насочи инвестиционен интерес към множеството неизползвани сгради и обекти около терените на бъдещия линеен парк. Представянето на концепцията неслучайно ще се случи в сградата на РЦСИ Топлоцентралата — сама по себе си един успешен пример за обновяване на сграда с остаряло предназначение по протежение на парк.

Събитието е отворено за всички граждани, представители на столични райони, институции, бизнеси, неправителствени организации и експерти, които имат интерес към реализацията на Зелен ринг София. Повече информация можете да намерите тук.

Related Articles

Стартира рехабилитацията на довеждащия водопровод на с. Брестовица

Рехабилитацията на довеждащия напорен водопровод на с. Брестовица, община Родопи вече може да стартира след като на 16.04.2024 г. „Българският ВиК холдинг“ ЕАД и...

Втори сме по ръст на цени на жилищата в ЕС

На фона на охлаждането на имотния пазар в редица европейски държави у нас цените на имотите продължават да растат. Според Евростат България е на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ