10 C
Пловдив
четвъртък, април 18, 2024

Предложение: Всеки вход със зарядна станция за електромобил

Улеснен режим за изграждане на зарядни станции в кооперации и блокове предвижда приетото на първо четене в парламентарната Комисия по енергетика изменение в Закона за управление на етажната собственост.

Ако собственик на електромобил живее в кооперация със 100 апартамента и няма гараж, но има парко място, с обикновено мнозинство на етажната собственост може да получи позволение да си направи зарядна станция, гласи предложението.

Изграждането на зарядни точки за електромобили в жилищни кооперации и блокове сега е свързано с бюрократични пречки и отнема много време и ресурси, става ясно от мотивите на законопроекта. Всички собственици на общия гараж трябва да са възложители по искането за издаване на разрешение за строеж, както и техническият инвестиционен проект трябва да е съгласуван с всеки от тях. Изискват се и становища от електроразпределителното дружество, от РИОСВ, за издаване на разрешения за изграждане на табло и кабелна мрежа, за изготвяне на скица и пр.

С промените зарядните станции ще са на отделен електромер, с отделна партида за ползващия ги. Депутатите от комисията ще предложат и усъвършенстване на текстовете преди второто четене на законопроекта.

Related Articles

След решение на съда: “Куршум джамия” остава собственост на Карлово

“Куршум джамия” остава собственост на Карлово, потвърди Върховният касационен съд, като не допусна до касационно обжалване и остави в сила решение на Пловдивския апелативен...

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ