21 C
Пловдив
неделя, май 5, 2024

Показват красотата на Русе в изложба

Над 120 снимки разкриват историята на русенската фотография

Повече от 120 оригинални фотографии от периода 1870 – 1920-а година са подредени в изложбата „През обектива на старите русенски фотоателиета“. Тя може да се види в Регионалната библиотека „Любен Каравелов“. Експозицията е съвместна инициатива на културната институция и Йовчо Стоянов от Сдружение „РусчукБГ“.

Фотосите са запечатали и показват по артистичен начин красотата и непреходността на русенското изкуство, архитектура и природни забележителности.

Изложбата може да бъде разгледана от жителите и гостите на града през следващите две седмици, като тя включва и експонати от фондовете на русенската библиотека. Те са носители на историческата памет на града, като част от тях са дори отпреди Освобождението. Освен снимков материал, могат да бъдат разгледани и книги, включващи малко известни факти за града. Специално за празника на града – 6-и май ще бъдат представени и допълнителни фотографии.

В колекцията на Йовчо Стоянов се съхраняват над 400 оригинални стари фотографии на твърд картон (вид паспарту на дебел картон със сух печат на лицето и литографиран гръб) от всички русенски фотоателиета през периода 1870-1930 година. Тези снимки са „своеобразен портрет на епохата”, показват хора, локации, архитектура…..

Известно е, че Русе е един от първите градове у нас, в който прониква фотографията. По река Дунав пристигат пътуващи фотографи, но още преди Освобождението някои от тях отсядат трайно в Русе и разкриват собствени фотоателиета.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ