14 C
Пловдив
четвъртък, май 9, 2024

Подготвят проекти за модернизация и развитие на столичния зоопарк

Столичният Зоопарк подготвя проекти за разширение на волиерата за отглеждане на брадати лешояди, както и за разширение на съществуващото заграждение на европейските рисове. Зоопаркът ще кандидатства и за развитие и създаване на нова среда в Образователния център в Зоологическата градина.

Общинският съвет разреши на Зоологическата градина да кандидатства за безвъзмездна помощ по процедура от Управляващия орган на Програма „Околна среда“ 2021 – 2027 г. Целта е да се подпомогне разработването на качествени проектни предложения и последващо финансиране на инвестиционни проекти за ремонт на зоологически градини.

Предвид стартиралите вече дейности преди крайния срок за кандидатстване, е необходимо да бъдат осигурени заемообразно средства в размер на 168 000 лв. с ДДС от бюджета на Столична община.

Допустимите дейности, за които могат да се отпуснат средства, са разработване на план за развитие на зоологическата градина, план за колекция и консервационни дейности, план-график за изпълнение на дейностите за развитие на зоологическата градина, подготовка на проектното предложение, организация и управление на проекта, комуникация, подготовка на документации за възлагане на обществени поръчки.

От месец април 2023 г. Зоопаркът е член на Европейската асоциация на зоопарковете и аквариумите. Това е най-престижната международна организация, която осигурява нови възможности за обмен, обогатяване на колекцията от животни, ползване на чуждестранния опит, участие в международни програми за опазване на защитени видове и осигуряване на още по-атрактивна среда за посетителите.

Related Articles

1000 нови паркоместа ще има на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на летище София, който ще осигури 1000 нови паркоместа, съобщи заместник-министърът на транспорта и съобщенията Анна...

Пловдив превръща зелените пространства в територии за култура

Общинска фондация „Пловдив 2019“ кани артисти и културни организации за реализация на художествени проекти и събития с акцент върху зелените пространства на Пловдив. Програмата...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ