13 C
Пловдив
вторник, май 7, 2024

Пловдив: Съгласуваха с НИНКН проекта за реставрация и адаптация на Баня Старинна

Градска художествена галерия – Пловдив получи от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) становище за съгласие с промените в идейния проект за реставрация и адаптация на Баня Старинна. Той предвижда обектът да се трансформира като Зали за съвременно изкуство.

Сега започва вторият етап от договора с проектанта – изготвянето на технически проект, който трябва да е готов за 90 работни дни. След което ще стартира премахването на прилежащите помощни постройки. Очаква се да се направи и археологическо проучване на разчистения терен, както и заснемане на тази част от сградата – паметник на културата.

Междувременно се наложи обезопасяването на пространството около сградата с поставяне на временни оградни съоръжения заради ронеща се фасада. Проблемът се появява периодично от години заради теч в този сегмент от покрива. От галерията е изпратено писмо до Инспектората на Министерството на културата с молба за създаване на специализирана комисия, която да даде предписания за авариен ремонт. Община Пловдив има готовност да финансира такъв ремонт.

Related Articles

Конференция за кръговост на отпадъците

На 22 май 2024 г. oт 10:00 до 13:30 ч. ще се проведе онлайн конференция на тема кръговост на отпадъците "Waste Circularity”. Събитието ще...

КАБ въвежда електронни административни услуги до края на годината

Камарата на архитектите в България започва въвеждане на изцяло електронни административни услуги. Предвижда се до края на годината да има възможност за онлайн кандидатстване...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ