11 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Пловдив: Бави се ремонтът на Националната търговска гимназия

Със забавени темпове се движи ремонтът на едно от големите училища в Пловдив – Националната търговска гимназия. Учениците няма да се върнат в своята сграда преди празниците, както бе предвидено. Това най-вероятно ще се отложи за следващата учебна година, а те ще продължат да водят занимания в училища от други райони.

Ремонтът на гимназията по ОП „Региони в растеж“ забави старта си с близо 5 години заради нуждата от дълги процедури на съгласуване. Това се наложи, тъй като сградата е паметник на културата от местно значение. Ремонтът включва строителни дейности, свързани с мерки за енергийна ефективност, подмяна на отоплителни, ВиК и електроинсталации, ремонт на спортни площадки, прилежащи дворни пространства. С изпълнението на проекта ще бъдат създадени условия за достъп на хора с увреждания. Предвижда се и доставка на модерно и съвременно оборудване.

ИСТОРИЯТА

Сградата е построена през 1926 г. Същата година се открива и Практическо търговско училище, което носи името на тогавашния председател на Търговско-индустриалната камара – Стефан Обрейков, заради неговото крупно дарение. Гимназията в Пловдив е четвъртата подобна в страната, след търговските училища в Свищов, Варна, Бургас. След Втората световна война сградата е взета за военна болница, а по-късно е използвана за занятията на новосъздадения Държавен университет. По-късно сградата е върната на техникума. След ремонта ще бъде запазен автентичният вид.

Related Articles

Нова детска градина в кв. „Малинова долина“ в София отвори врати

Започнаха заниманията на децата в четири групи в новата детска градина в кв. "Малинова долина" в София. Тя е реализирана върху общински имот с...

Български проект спечели тазгодишната награда Новия европейски Баухаус

Проектът „Паркът” или „ From Concrete to Culture“ на фондация „Колективът” спечели отличие на тазгодишното издание на наградите за намеси в градска среда "Нов...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ