11 C
Пловдив
петък, май 10, 2024

Писмо от 1886 г. откриха при строежа на жп мост край Белово

Строители на високоскоростната железопътна отсечка в участъка между гарите Септември и Костенец откриха писмо, запечатано в бутилка. Тя била скрита в конструкцията на сегашния жп мост над река Марица, в района на Белово.

При разрушаването на старото съоръжение един от геодезистите забелязва бутилката с писмо. Посланието е от 1886-та година, оставено от дюлгерите на моста. Геодезистът предава находката на историческия музей в Белово.

Бутилката е била зазидана в една от колоните на моста, каза директорът на историческия музей Севдалина Попова пред БНР.

По думите ѝ находката, както и начинът на откриването ѝ, са нещо изключително специално.

„Ние се вписахме в малкото музейни екипи, които са получавали писмо в бутилка. Документът е с размери 33 см на 22.5 см. Написан е на ръка, на италиански език. Има много красив орнамент, нарисуван отстрани“, уточнява Попова.

ТЕКСТЪТ ГЛАСИ:

„Мост, построен през 1886 г., по време на управлението на османския император Абдул Хамид. Построен от компания „Виталис“. Инженери – гл. инж. Николо Лимон, /… / , главен зидар Пиетро Макар. Издадено на 19 юни 1886 г.“

Това е етап от строителството на жп линията Белово – София преди повече от век, поясняват историци.

Теренът не е позволил запазването на стария мост при сегашното модернизиране на жп линията, но откриването на посланието от създателите на това изключително здраво съоръжение е вълнуваща среща между поколенията строители и начин да се отдаде уважение и почит към хората, които са допринесли за изграждането на модерна България.

Течащата в момента цялостна модернизация на жп линията Костенец – Септември, която е с европейско финансиране предвижда изграждането на ново трасе с нов жп мост.

Related Articles

4 дни: Ограничават движението по ключов булевард в Пловдив

Четири дни движението по ключов булевард в Пловдив ще бъде ограничено. Причината е смяна на оградните пана. 100 оградни пана, които разделят двете пътни...

Инвестират близо 16 млн. лв. за развитие на туризма в пограничните региони на България и Северна Македония

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството започва приемът на пълни проектни предложения по Териториалната стратегия на Програма ИНТЕРРЕГ VI-A ИПП България-Северна Македония 2021-2027...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ