Паметник на загиналите си воини вдигат в Драгойново

0
92

Хората от Драгойново, Пловдивско вдигат мраморен паметник на своите родственици, загинали във войните и за национално обединение. Той ще бъде в центъра на селото. Мраморният монумент вече е изработен. Състои се от 3 мраморни плочи, поставени върху три бетонови колони, като върху най-голямата от тях се издига Георгиевският кръст за храброст.

По решение на инициативния комитет на паметника ще се изпишат и имената на хайдутите поборници от с.Драгойново загинали в борбата срещу турското робство начело с Ангел Войвода. От двете страни на паметника ще има две противотанкови 100-млеметрови артилерийски оръдия.

В основите му ще бъде положена пръст, която е донесена специално от бойните полета на Каймакчалан, Завоя на Черна и Добруджанския фронт (с.Смолница). Предвижда се да се положи и пръст от мястото където е убит от турците местният поборник Паун Везирев, като и от „Ангелов връх” в Рила, именуван на легендарния войвода Ангел.

Върху три мраморни плочи ще бъдат изсечени имената на 84-те останали по бойните полета драгойновци.

Идеята да се възстанови историческата памет е на инициативен комитет, чийто почетен председател е заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов, родом от село Драгойново.

Изграждането на войнишкия паметник в Драгойново е одобрено от Общинския съвет в гр. Първомай, от Областната управа гр.Пловдив и от МО. С решения на правителството са преведени на община Първомай 19000 лева за изграждането на самия паметник.

В кметството на с. Драгойново се събират и дарения, за да бъдат поставени каменни плочи на мястото край паметника, да се залеси, озелени и да бъдат изградени алеи.