14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Още 10 години: Казанлък ще управлява 3 от тракийските гробници

Министерския съвет удовлетвори искането на община Казанлък, като й предоставя безвъзмездно за управление три от тракийските гробници за още 10 години.

Предмет на решението е застроен поземлен имот в гр. Шипка с площ 46 641 кв. м. заедно с намиращите се в него недвижими културни ценности – тракийски гробници “Шишманец”, “Хелвеция” и “Грифоните” и построената допълнително сграда с площ 100 кв. м. Дейностите, свързани с опазване на културните ценности и осъществяването на други научни, културни, образователни и туристически дейности ще се извършват в съответствие с изискванията на Закона за културното наследство от Историческия музей-Казанлък.

И трите гробници са част от Казанлъшката долина, съхраняваща артефакти от тракийската цивилизация, наречена от археолога Георги Китов “Долината на тракийските царе”.

“През изминалия десетгодишен период на безвъзмездно управление Казанлък е демонстрирала и доказала експертизата си при ефективния маркетинг на културно-историческите обекти и особено внимателно отношение с цел тяхното опазване и съхраняване”, пише в мотивите на общината в искането до Министерски съвет за удължаването на срока за управление на тракийските гробници.

Related Articles

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...

Изградиха „Зелен коридор на здравето“ в столичен квартал

Приключи проектът за достъпна градска среда „Зелен коридор на здравето в „Надежда“, реализиран в рамките на проект URBiNAT. Целта на проекта е да насърчи...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ