14 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Община Чирпан с нов Общ устройствен план

Общинският съвет на община Чирпан прие нов Общ устройствен план, който дава параметрите за пространствено развитие в дългосрочна перспектива и определя насоките, визията и устройството на функционалните системи в общината.

„Това се случва за първи път. Досега действащият ОУП беше от началото на 60-те години на миналия век и беше само за град Чирпан, който е променян неколкократно. Новият стратегически документ е разработен, съгласно изискванията на Закона за устройство на територията и включва всички населени места в общината. Неговият старт бе даден през 2020 година по спечелен проект за финансиране от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и изработването му отне близо четири години“, коментира кметът на Чирпан Ивайло Крачолов.

Той допълни, че в плана „е предвидена и зона за индустриално строителство на югоизток – на терена между бившето военно поделение и бившия ДАП. Проектът планира развитие и на жилищното строителство. Противоречията, които досега препятстваха инвестиционни намерения, са изчистени в новия ОУП. До няколко месеца предстои и въвеждане на Географска информационна система, която ще позволи срещу единен граждански номер получаване на кадастрална информация. Това ще улесни бизнеса и гражданите, ще спести време, ще намали административната тежест и ще е от полза за устройствените процедури“, коментира кметът.

Съгласуването с екологичната мрежа Натура 2000 носи допълнителни точки на проектите на Община Чирпан при кандидатстване за еврофинансиране.

От 265 общини в България Чирпан е сред 40-те, които имат общи устройствени планове, съответстващи на всички законови изисквания, посочи още Ивайло Крачолов.

Related Articles

64 проекта са одобрени по „Красива България”

С Решение на Управителния съвет на Проект „Красива България” са одобрени за финансиране и реализация през настоящата година 64 проекта. Те са на обща...

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ