11 C
Пловдив
събота, май 11, 2024

Община Тунджа реализира хибриден ВЕИ проект

В община Тунджа започна изграждането на фотоволтаичен парк „Тенево Солар“, първи етап от хибридния ВЕИ комплекс „Тенево“. Той ще включва също и вятърни турбини и батерии за съхранение на енергия.

Символичната първа копка направи кметът Георги Георгиев, защото инвестицията е на тунджанска територия.

Соларният парк е с планирана мощност от 237,58 MWp и ще бъде един от значимите проекти в страната и региона. Очаква се да бъде въведен в експлоатация в началото на 2025 година.

В следващата фаза проектът ще включи над 250 MW вятърна мощност и батерии за съхранение с капацитет 250 MW/500 MWh. Само соларната част на този проект може да задоволи напълно годишната консумация на около 100 000 домакинства с чиста енергия. Проектът в Тенево е съвместна инвестиция на датската компания Еurowind Energy и базираната във Виена Renalfa IPP, чрез общото им дружество EURA IPP.

Related Articles

Френски студенти изготвят проекти за рехабилитация на сгради в община Царево

Френски студенти ще изготвят безвъзмездно проекти за рехабилитация на сгради в Царево, Ахтопол, Лозенец и Синеморец. Тяхната ръководителка арх. Цвета Сурчева е преподавател по...

Приключи облагородяването на Пантеона на възрожденците в Русе

Пантеонът на възрожденците в Русе е с нова визия. Извършените дейности са част от общия проект „Реконструкция и представяне на значими културни забележителности с...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ