14 C
Пловдив
четвъртък, май 2, 2024

Обновиха дворното пространство към Дома на индустриалеца Киро Стефанов

Столичната община обнови изцяло дворното пространство към къщата на ул. “Париж“ № 1, която реставрира преди няколко години. Сградата е обявена за недвижима културна ценност от местно значение и е дело на един от най-знаменитите строители на следосвобожденска България – арх. Никола Лазаров. Построена е през 1921 г. в бароков стил.

Столичната община, като собственик на сградата, я реставрира преди няколко години, като запази всички оригинални елементи на интериора и екстериора. Богатата стенописна украса и декоративни гипсови елементи във всички помещения са възстановени в оригиналния им вид. Сградата се използва за работни срещи и провеждане на събития.

През 2022 г. Столичната община изгради нова ограда, която повтаря във всеки детайл съществуващата. В арковидните ниши на оградата е изпълнена стенописна украса от студенти от Националната художествена академия.

Тази година е извършено възстановяване и обновяване на дворното пространство, като са запазени всички оригинални елементи и дървета, засадени са нови цветя и храсти.

С решение на кмета на София Йорданка Фандъкова дворът на сградата е отворен за почивка на всички граждани. С цел опазване на културното наследство дворът ще бъде отворен всеки работен ден между 9:00 и 17:30 ч.

Related Articles

АПИ с проект за основен ремонт на над 16 км от пътя Етрополе – Златица

Агенция „Пътна инфраструктура“ кандидатства с проект за реконструкция на над 16 км от път II-37 Етрополе - Златица по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027....

Планираните ремонти в район „Кремиковци“ вече започнаха

Започнаха планираните ремонти за столичния район "Кремиковци". Подготвят се и се обявяват обществени поръчки за обновяване на сградите на кметствата в кв. "Враждебна" и...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ