16 C
Пловдив
събота, април 20, 2024

Обнародват Наредбата за техническите изисквания към енергийните характеристики на сгради

Промените в нормативната уредба за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите се очаква да бъдат обнародвана до края на седмицата в Държавен вестник. Това стана ясно след проведена среща в МРРБ с браншовите организации, на която бяха обсъдени и инвестициите за енергийна ефективност по Националния план за възстановяване и устойчивост.

В срещата участваха министърът на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, с екипа си, представители на министерството и на камарите на енергийните одитори, на инженерите в инвестиционното проектиране, на архитектите, на строителите и на Българската асоциация на архитектите и инженерите консултанти.

Промените влизат в сила веднага след обнародването на документа.

В Наредбата са транспонирани най-новите изменения на европейската директива за енергийните характеристики. Промените трябва да влязат в сила веднага след обнародването на документа, обясни арх. Шишков. А участниците в срещата се разбраха да бъдат проведени обучения по отношение на новите изисквания с цел подготовката на заинтересованите страни. Сред тях са проектанти, консултанти, одитори и други.

Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I“

Участниците дискутираха и референтните стойности в Насоките за кандидатстване за предоставяне на средства по процедурата „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – eтап I“.

Според зам.-председателят на КСБ Николай Николов, при запазване на сегашните референтни стойности може да се намали обхвата от дейности. В отговор от МРРБ отговориха, че ведомството е разгледало становището на КСБ и се търсят възможности за увеличаване на някои референтни цени, като ЕК е заложила високи индикатори за получаване на средства по НПВУ. „Ще направим възможното, за да можем да си поръчаме добро строителство“, подчерта регионалният министър.

Предстои да бъде обсъден и въпросът за строително-монтажните работи по вертикалната планировка по отношение на минималния периметър около сградата, които към момента са недопустими дейности, увери той. Преработват се критериите за одобрение на блоковете. Стремежът е да се направи оценителна система, която да не дава предимство на малки или големи сгради.

Related Articles

Строят модерна зала на Полигона на Столична община

"Осигурихме 700 000 лв. за изграждане на нова модерна зала за обучение в Полигона на общината в Панчарево. В нея ще се провеждат лекции...

Община Видин става част от Националната камара на минералните води

Членството на Община Видин в Националната камара на минералните води в Република България гласуваха единодушно общинските съветници на редовна сесия на местния парламент. Кметът Цветан...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ