13 C
Пловдив
петък, април 19, 2024

Облекчение: Без разрешително за строеж на фотоволтаици в жилища и вилни сгради

Парламентът облекчи процедурите за изграждане на малки фотоволтаични централи и слънчеви колектори за топла вода в жилищни и вилни сгради за собствени нужди. Това ще става без разрешение за строеж при инсталиране на мощност до 20 kW. Народните представители приеха окончателно на второ четене промените в Закона за устройство на територията (ЗУТ).

Не се изисква одобряване на инвестиционни проекти за издаване на разрешение за строеж за изграждане, основен ремонт и подмяна на инсталации за производство на електрическа енергия, топлинна енергия и/или енергия за охлаждане от възобновяеми източници (ВЕИ) към съществуващите еднофамилни жилищни сгради и в прилежащите им поземлени имоти, енергията от които ще се използва само за собствено потребление. Условието е общата им инсталирана мощност да не надхвърля 20 kW. Първоначално се предвиждаше тази инсталирана мощност да е до 10,8 киловата, но след дебат в пленарната зала беше приет по-висок праг.

Режимът при инсталацията на фотоволтаици на покриви на къщи ще е уведомителен в две институции – главен архитект на общината и електроразпределителните дружества (ЕРП).

С измененията в ЗУТ се удължава и срокът за приемането на Общите устройствени планове (ОУП) на общините с две години. Мярката е насочена към всички собственици на имоти в общини без приети ОУП, които желаят да развиват стопанска дейност извън границите на населените места.

Предвижда се по облекчен режим да става монтажът на инсталации до 1 MW и извън населените места. За монтаж на инсталациите върху съществуващите сгради и постройки, в т.ч. върху покривните и фасадните им конструкции, разположени извън урбанизираните територии, не се изисква изработване и одобряване на подробен устройствен план, записаха депутатите.

Related Articles

Обсъждат концепцията за подобряване на транспортната свързаност в Софийска област

На 22 април в 3 общини на Софийска област ще се проведат срещи за подобряването на транспортната свързаност в региона. Обществените обсъждания на концепцията...

Разширяват системата за видеонаблюдение в Бобов дол

Центърът на Бобов дол ще бъде с постоянно видеонаблюдение. За целта Общината отпуска по бюджета допълнителни 21 000 лева, каза пред БНР кметът на...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ