13 C
Пловдив
събота, май 4, 2024

Обзор няма да стане 266-та община в България

Правителството отмени решението за обособяване като отделен административен център

Обзор и още 6 села не могат да се обособят като отделна община. Причината е в липсата на хора и невъзможността за предоставяне на качествени услуги. Това стана ясно от думите на служебния министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков след заседанието на правителството.

Министерският съвет отмени взетото на 24 март 2021 г. решение за отделяне от община Несебър и създаване на нова община с административен център Обзор и още 6 населени места – Баня, Емона, Козница, Паницово, Приселци и Раковсково, в самостоятелна община.

Тогава правителството на Борисов взе решението след проведен местен референдум. То обаче не беше финализирано, тъй като президентът Румен Радев не издаде указ за обособяването на Обзор като отделна община.

Сега служебният кабинет на Радев е взел решението след направен финансов анализ. От него става ясно, че отделянето на Обзор като самостоятелна община, ще породи изключително тежки финансови затруднения, както за администрацията, така и за местното население. Това би довело до повишаване размера на местните данъци и такси, аргументира се арх.Шишков.

Той посочи и друг аргумент-населението на Обзор и населените места около него е 2331 души, който не позволява създаването на нова община.

Related Articles

Новост: КАБ предлага професия “Архитектурен техник”

По предложение на председателя на РК София град арх. Васил Василев е обсъдена инициатива за създаване на нова професия, която да се изучава в...

Метрото ще се разшири с две станции в „Люлин“

Обявена е процедура за избор на строител Дружеството на Столична община "Метрополитен" обяви процедура за избор на строител на следващите две станции на метрото. Те...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ