17 C
Пловдив
вторник, април 30, 2024

Нова наредба в Казанлък определя облика на градските пространства

Обществено обсъждане на новата Наредба за специфични изисквания към облика на градските пространства, сградите и архитектурните ансамбли на територията на община Казанлък се състоя в местната администрация. По думите на главния архитект на Общината Иван Кирчев основната цел на документа е да се постигне изграждането на хармонична и функционална жизнена среда в населените места и урбанизираните територии.

В документа са заложени предписания, отнасящи се до облика на сградите, съоръженията и елементите на градската среда, които целят хармоничното вписване на новопроектираните обекти в съществуващата обемно – пространствена структура на населените места и урбанизираните територии, както и съхраняване на традиционния им облик.

Сред целите на документа е и възможността да се определят допълнителни изисквания към обема и съдържанието на подробните устройствени планове и на инвестиционните проекти за нови сгради, реконструкция, пристрояване и надстрояване на стари обекти и съоръжения, улици, площади и озеленени площи.

Според арх. Кирчев Наредбата ще улесни всички участници в процесите на инвестиционно проектиране и строителство. По време на обсъждането архитекти и специалисти изказаха своите мнения и препоръки и получиха уверение от общинската администрация, че те ще бъдат взети под внимание.

Related Articles

Община Габрово с кампания „Да превърнем сивото в зелено“

Стартира кампанията на Община Габрово „Да превърнем сивото в зелено” за 2024 г., която се осъществява чрез публично-частни партньорства с гражданите. Чрез инициативата се...

Добрият пример на Испания: Закон за качеството на архитектурата

Арх.Иняки Карнисеро представи нормативния документ на кръгла маса в София Новият испански Закон за качеството на архитектурата бе представен на кръглата маса „Практикуване на професията...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ