25 C
Пловдив
петък, март 29, 2024

Недостиг на обучени кадри за енергийна ефективност в строителството

Наблюдава се недостиг на кадри в строителния бранш, особено в сферата, свързана с внедряването на методите за енергийна ефективност. Това показва проучване на „Маркет Линкс“ сред около 100 фирми в цялата страна. Основната причина е, че няма достатъчно обучени професионалисти. Над 80% от фирмите твърдят, че са напълно готови в организационен план, но най-неготови са във финансов. Част от тях са скептични към прехода към зелена икономика, посочвайки, че това ще бъде поредната „имитация“ и „побългаряване“. Въпреки това те смятат, че това е посоката за развитие, която е неизбежна.

Само 10 % от фирмите, участвали в проучването, заявяват, че през изминалите няколко години техни служители са били на обучение, свързано с енергийна ефективност. Друг проблем е, че енергийните одитори са много небалансирано разпределени между София и страната и че могат да работят само в две консултантски фирми. Това ги ограничава и забавя процесите. Експертите от бранша посочват, че има необходимост от координиране и съгласуване на действия между обучението и подготовката на нужните кадри.

Резултатите от проучването не са изненадващи, коментира пред БНР изпълнителният директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие Ивайло Алексиев. „Всички програми, свързани с енергийна ефективност до момента бяха старт и стоп програми – като има програма, има търсене, като няма програма, няма търсене. Няма как един бизнес да оцелее по този начин – нито консултантския, нито строителния бизнес. Като приключи поредната мащабна акция, строителните фирми си губят квалифицираните работници, които са обучили. Те заминават на друго място, в чужбина най-често. Консултанти няма нужда да се създават в огромно количество“, коментира той.

Според него, трябва да има постоянни инициативи, които да поддържат интереса към сградното обновяване, проектите за енергийна ефективност и за възобновяеми източници.

Related Articles

Започва мащабен ремонт на централната градска част на Добрич

Ремонтът на централната градска част на Добрич ще започне в началото на април, обяви кметът Йордан Йорданов. Проектът за пешеходната зона предвижда изграждане ...

Строят закрит плувен басейн с минерална вода в Джебел

Закрит плувен басейн с полуолимпийски размери ще има в Джебел. Прогнозната стойност на обществената поръчка за изграждане на съоръжението е 1 735 375 лева...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ