15 C
Пловдив
вторник, май 21, 2024

Наш евродепутат с идея за „бърза писта“ за големите инфраструктурни проекти в ЕС

Европейската комисия да прилага ускорени процедури за подготовка и одобрение на големите инфраструктурни проекти в ЕС. Това предложи българският евродепутат Андрей Новаков пред комисията по бюджетен контрол в Европарламента. Според него това ще намали бюрокрацията и стратегическите инвестиции ще носят навременни резултати и възвращаемост в икономиката.

Андрей Новаков препоръчва ЕК да утвърди механизъм за предварителна консултация с държавите-членки, така че да се гарантира максимална изчерпателност и яснота за инвестиционните намерения още на ниво подаване на апликационната форма. По думите му утвърдената към настоящия момент практика на ЕК да се произнася със забележки по вече оформена документация може да забави процеса с години.

Според евродепутатът е важно също Комисията да предоставя по-бързо становищата си по екологичните оценки на проектите. След отпадането на раздела за големи инфраструктурни инвестиции от Общия регламент за управление на Структурните и Кохезионния фондове на ЕС е необходимо да бъдат разработени общоевропейски минимални изисквания за финансова и икономическа оценка, в това число и такива за проектна зрялост и възвръщаемост. По този начин ще бъде постигната яснота и последователност както в подготовката, така и в одитирането на проектите.

Related Articles

До 31-ви май: Ремонтират 20-метров участък от Дунав мост при Русе

До 31-ви май се променя организацията на движение в участък от Дунав мост при Русе за авариен ремонт на фуга на съоръжението. За извършването...

Общински паркинг с търговска зона изграждат в Асеновград

Kметът на Асеновград д-р Христо Грудев даде началото на дългоочаквания ремонт в бившия Търговски център в града. Предвижда се подплощадното ниво да бъде разделено...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ