12 C
Пловдив
събота, май 18, 2024

Напредва ремонтът на Бачковския манастир

Ремонтът на Портата на Бачковския манастир и Западното му крило вървят по график, информират от духовната обител. За първи път от неговото създаване през 11-ти век се правят толкова сериозни строителни дейности, а към Светата обител се изграждат и два нови паркинга, всеки по 20 декара.

Това е само част от мащабния проект, наречен “Бачковски манастир „Успение Богородично”- Православна света обител и духовна поклонническа дестинация”. Той се финансира от ЕС с 4 милиона лева, като сред ремонтните дейности се включват още покрива на централната черква и крилото за монасите и за гостите, изградено от цар Борис Трети Обединител.

Почти приключват и дейностите по ремонта и оборудването на Южния двор, за които държавата отпусна 300 хиляди лева целева субсидия. Обновеният двор на Бачковската обител ще посреща вярващи още за Великден, а довършителните дейности ще продължат след празника.

Related Articles

Студентски ландшафтен конкурс за проекти за къмпинг до Вършец

Конкурсът за студентски проекти за изграждане на къмпинг стартира през януари с покана за търсене на терен. Комисията от Лесотехнически университет и Camping.BG разгледа...

Подписаха нови 57 споразумения за финансиране на общински проекти

Министърът на регионалното развитие и благоустройството инж. Виолета Коритарова подписа нови 57 споразумения за финансиране на обекти със средства от бюджета по Инвестиционната програма...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ