24 C
Пловдив
четвъртък, юни 13, 2024

МОН предлага нови защитени специалности в строителството за учебната 2023/2024 г.

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага нови 9 специалности да влязат в списъка на защитените от държавата специалности от професии за учебната 2023/2024 година. Списъкът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Седем от специалностите са от професионално направление „Строителство“. Това са:

Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“.

Другите две са от професионалното направление „Приложни изкуства и занаяти“ и „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“.

С новите предложения защитените от държавата специалности от професии ще станат общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание. Всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици, посочват от МОН. От списъка се изважда една специалност – „Дограма и стъклопоставяне“. Според МОН тя вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

От образователното министерство предлагат да се актуализира и списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/2024 година.

Две специалности са от професионалното направление „Горско стопанство“ – „Дърводобив“ и „Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионалното направление „Строителство“. Това са „Основни и довършителни работи“ и „Строителство и архитектура“. Останалите са „Програмно осигуряване“ от професионалното направление „Компютърни науки“ и „Логистика на товари и услуги“ от професионалното направление „Транспортни услуги“.

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда ще станат общо 84.

Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в осми клас по държавния прием.

Related Articles

Обновената антична вила „Армира“ отваря врати за посетители

Дворецът е паметник на културата с национално значение След обновяване по европейски проект, античната вила „Армира“ край Ивайловград, ще отвори врати отново за посетители след...

Букурещ обяви международeн конкурс за дизайн на крайбрежна зона

Орденът на архитектите в Румъния (OAR) и Община Букурещ, обявиха Международен конкурс за дизайн на крайбрежна зона - „Colentina Lakes, 2nd District, Bucharest“. Конкурсът...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ