12 C
Пловдив
вторник, април 23, 2024

МОН предлага нови защитени специалности в строителството за учебната 2023/2024 г.

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага нови 9 специалности да влязат в списъка на защитените от държавата специалности от професии за учебната 2023/2024 година. Списъкът е качен за обществено обсъждане на сайта на министерството.

Седем от специалностите са от професионално направление „Строителство“. Това са:

Строително дърводелство“, „Строително тенекеджийство“, „Вътрешни облицовки“, „Покриви“, „Метални конструкции“, „Сухо строителство“ и „Строител на релсови пътища и съоръжения към тях“.

Другите две са от професионалното направление „Приложни изкуства и занаяти“ и „Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи“.

С новите предложения защитените от държавата специалности от професии ще станат общо 60. Това са специалности, които са уникални като съдържание. Всяка от тях се преподава в не повече от четири училища в страната. Обучението по тях се извършва по осъществен държавен прием в паралелка с най-малко 9 ученици, посочват от МОН. От списъка се изважда една специалност – „Дограма и стъклопоставяне“. Според МОН тя вече не отговаря на критерия за уникалност по териториален признак.

От образователното министерство предлагат да се актуализира и списъкът със специалности с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда за учебната 2023/2024 година.

Две специалности са от професионалното направление „Горско стопанство“ – „Дърводобив“ и „Механизация на горското стопанство“. Други две са от професионалното направление „Строителство“. Това са „Основни и довършителни работи“ и „Строителство и архитектура“. Останалите са „Програмно осигуряване“ от професионалното направление „Компютърни науки“ и „Логистика на товари и услуги“ от професионалното направление „Транспортни услуги“.

Така специалностите с очакван недостиг от специалисти на пазара на труда ще станат общо 84.

Списъците са актуализирани с предложения от национално представителните работодателски организации и министерствата. Предвижда се да се прилагат от учебната 2023/2024 година за учениците, приети в осми клас по държавния прием.

Related Articles

Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка в „Сарафово“

Съоръжението ще заработи в началото на месец май Община Бургас изгради четвърта лодкостоянка, която се намира в местността Ъгъла в квартал „Сарафово“. Това е част...

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол

Завърши строителството на новия мост на пътя Царево – Ахтопол. Участъкът на моста над река Изгревско дере на път III-9901 Царево – Ахтопол –...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ