8 C
Пловдив
събота, април 27, 2024

Младежи дискутират обновяването на пространства

Представители на младежки и неправителствени организации, училища и общини могат да се включат в безплатни онлайн семинари за пространствено обновление, информираха от Община Габрово. Срещите ще се състоят през месеците март и април в рамките на международния проект „Изграждане на европейски диалог за увеличаване на младежкото участие в извънградските райони“ (Рlace Оut), част от който е и Общината.

Инициативата е насочена към повишаване на младежката активност и лидерство в извънградските райони на Европейския съюз. Чрез прилагането на градското възстановяване – концептуална рамка за подобряване на физическите и екологичните аспекти на районите, проектът цели да насърчи младите хора в ръководенето на политики за възстановяване на селските територии в Европа.

Основната цел на „Place Out!“ е възраждането на райони чрез възможности за учене на младите хора, живеещи в тях. Празни площи, пусти училища, фабрики или земи могат да окажат отрицателно въздействие върху качеството на живот, но са и неизползван потенциал и пропуснати ползи за местните общности. За да не останат занемарени, се дава гласност на вдъхновяващи трансформации, при които подобни пространства са се превърнали в примери на положителна промяна. Изоставени сгради се възраждат в оживени обществени комплекси, в които се провеждат събития. Творчески центрове се преобразяват артистично, привличайки туристи и засилвайки културната идентичност на територията. Обществени пространства получават нов живот като места за отдих, младежки зони, паркове, детски площадки и зелени площи, насърчавайки физическото и психическото развитие. Съвместните действия на десет партньора по проекта се провеждат в четири територии в Испания, Гърция, Италия и България.

Уебинарите ще се проведат на английски език. Програмата е публикувана на платформата за записване.

Related Articles

Въвеждат правила за карането на тротинетки в Кюстендил

Децата до 14-годишна възраст няма да могат да карат и ползват тротинетки, а тези до 18 години задължително трябва да бъдат с поставена каска...

Разполагат контейнери за биоразградими отпадъци в Пирдоп

През месец май Община Пирдоп ще започне поетапно разполагане на кафяви контейнери за зелени и биоразградими отпадъци. За удобство на гражданите на съдовете ще...
- Реклама -spot_img

ПОСЛЕДНИ

НАЙ-ЧЕТЕНИ